Tibia Plato Kırıkları

Diz ekleminde tibianın eklem yüzünü oluşturan tibia kondillerinin kırıklarıdır. Dolaylı tavma ile oluşur. Tibia uzun ekseni boyunca diz eklemine gelen zorlamalara varus veya valgus zorlaması eklenirse tibia plato kırığı oluşabilir. Otomobil tamponunun diz bölgesine çarpması veya yüksekten düşme sonucunda bu tür bir kırık oluşabilir. Çoğunlukla diz yan bağları, çapraz bağlar ve menisküsler de aynı travma ile yaralanabilir.
Klinik ve tanı:
Dizde ağrı, şişlik, hemartroz, deformite ve instabilite vardır. İki yönlü radyografi ile tanı konulur. Bazen bağ lezyonlarını değerlendirmek için stres grafileri çekilebilir. Gerktiğinde bilgisayarlı tomografi ve MRG tanıya yardımcı olur.
Tedavi:
Deplase olmayan kırıklarda uzun bacak alçı tespiti uygulanır. Ayrılmış kırıklar cerrahi olarak tedavi edilirler, açık redüksiyon ve internal tespit uygulanır, kırıkla birlikte plato çökmüşse, çökme kaldırıldıktan sonra altı kemik grefti ile desteklenip internal tespit uygulanmalıdır. Tespit vidalar, anatomik plaklar ile yapılabilir. Çok parçalı ve deplase kırıklar ise konservatif olarak tedavi edilirler. Bunlarda tuberositas tibia’da iskelet traksiyonu uygulanır. Eğer traksiyon hareketli Thomas-Pearson ateli üzerinde yapılırsa traksiyon altında hareket yaptırılarak eklem sertliklerinin önüne geçilmiş olur. Tibia plato kırıklarında eklem içi patolojiler artroskopik girişimle gözden geçirilmeli ve patotloji varsa bu giderilmelidir.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.