KALÇA ARTROSKOPİSİ

Bu Tedavi Yöntemi Ülkemizde Yapılmakta Fakat Tarafımızdan Yapılmamaktadır.

Kalça eklemi artroskopisi, kalça eklemine 3 adet 0.5 cm lik portal dediğimiz delikler yolu ile girilerek kalça içi sorunları saptanması ve tedavisi işlemidir. Kalça artroskopisi için, özel kalça artroskopisi seti, traksiyon masası denilen özel ameliyat masası ve skopi dediğimiz radyolojik görüntüleme cihazı gereklidir.

Kalça ekleminde gerek femoral gerekse asetabuler yuva tarafındaki kemik büyümeleri ile olan sıkışma sorunlarında, kalça eklemi artroskopisi ile sıkışma yaratan büyümüş kemik parçaları saptanır ve artroskopik burr dediğimiz özel motorize törpülerlede çıkıntılı bölge törpülenerek çıkarılır.

Son zamanlarda Ortopedi Uzmanlarının farkındalığının arttığı asetabular labrum yırtıklarında, kalça artroskopisi ile yırtık tipi saptanır. Dikilebilecek  tipteki yırtıklardan genç hastalarda dikiş materyalleri geçirilerk özel kemik çapaları kullanılarak kemikten ayrıldığı bölgeye tutturulur. İleri yaş hastalardaki dejenaratif yırtıklar yada küçük ve dikilemeycek yada dikilmeyi gerektirmeyen yırtıklar artroskopik shaver dediğimiz mini doku traşlayıcıları ve artrocare dediğimiz radyofrekans cihazı yardımı ile düzenlenir.

Kalça artroskopisi sırasında kıkırdak lezyonları saptanması durumunda kıkırdaktaki hasara göre debridement dediğimiz kıkırdağın hasarlı bölümünün çıkarılması, mikrokırık yöntemi dedğimiz kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük delikler açılarak kanlanmanın sağlanması, kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemlerini uygulamaktayız.

Kalça eklemi içi serbest parçaların varlığında ve sinovit durumlarında kalça artroskopisi ile bu serbest kemik kıkırdak parçaların çıkarılması ve kalça sinovyasının temizlenmesi açık ameliyata göre daha kolay yapılmaktadır. Hastaların iyileşmesi artroskopik cerrahi ile açık cerrahiden daha çabuk olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.