Patella Kırıkları

Bütün kırıkların %1’i patella kırıklarıdır. Daha çok 50-60 yaşları arasında görülür. Patella üzerine gelen dolaysız darbe ile kırılabileceği gibi, dolaylı olarak patellar tendonun ani aşırı kontraksiyonu ile de kırılabilir.
Klinik ve tanı:
Diz şiştir, hareketler ağrılıdır, hemartoz vardır. Palpasyonda kırık yerinde basamak ve boşluk bulgusu alınabilir. Ekstansör mekanizmanın bozulduğu trasvers ve parçalı kırıklarda diz aktif ekstansiyon yapamaz. İki yönlü radyografi ile tanı konulur. Bazen eğer çekilebilirse tanjansiyel grafi yararlı olur.
Tedavi:
Üç milimetreden daha az ayrılmış veya kaymış kırıklar konservatif olarak tedavi edilirler. Bu kırıklarda diz ekstansiyonda alçıya alınarak dört hafta tutulur ve daha sonra hareketler başlanır. Diğer kırıklarda açık redüksiyon yapıldıktan sonra kırığın şekline göre vida, tel veya gergi bandı ile internal tespit uygulanır. Cerrahi olarak tedavi edilen kırıklarda hareketlere erken başlanır. Kırık parçanın çok parçalandığı kırıklarda kırık parça eksize edilebilir. Patellanın tümü çok parçalı ise total patellektomi yapılabilir. Bu durumda dizin ekstansör mekanizması mutlaka onarılmalıdır.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.